Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Όλη η αλήθεια για τον περιφερειακό

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται τελευταία από κάποιους κύκλους να υποβαθμίσουν την προσφορά και το έργο όλων των εμπλεκομένων παραγόντων στην υλοποίηση του έργου της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου και να αυτοαναγορευτούν «πατέρες» κάθε σημαντικού έργου που γίνεται στον τόπο μας, σας αναδημοσιεύω συνέντευξη που είχα δώσει παλαιότερα και αναφέρει τα κάτωθι :

«Η επιτυχία ορισμένων έργων οφείλεται όχι μόνο σε επώνυμους αλλά και σε ανώνυμους παράγοντες που η βοήθεια τους είναι καταλυτική για την ολοκλήρωση αυτών.
Σήμερα θα αναφερθώ με λίγα λόγια σε αυτούς που βοήθησαν να ολοκληρωθεί το νέο έργο στο Λουτράκι που αφορά την είσοδο της πόλης και τον περιφερειακό δρόμο.
Ο περιφερειακός δρόμος (ή πιο σωστά το έργο : «Βελτίωση – Ανακαίνιση Επαρχιακής οδού Λουτρακίου-Περαχώρας/ Παράκαμψη Λουτρακίου») είναι το μεγαλύτερο έργο που εκτελέσθηκε τα τελευταία χρόνια σε όλη την Κορινθία, ένα πολύ σημαντικό έργο που δημοπρατήθηκε την 5/6/2006 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας προϋπολογισμού 8.280.000 ευρώ.
Το ιστορικό αυτού του δρόμου και το γεγονός ότι αποτελούσε όραμα δεκαετιών για τους Λουτρακιώτες είναι λίγο πολύ γνωστό στους συμπατριώτες μου, όμως το γεγονός είναι ένα και μοναδικό:
Το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη του Λουτρακίου (μετά την πολύπλοκη διαδικασία των απαλλοτριώσεων που έκανε ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας) δημοπρατήθηκε, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μόνο μετά από συντονισμένες και δύσκολες προσπάθειες από τον Νομάρχη Κορινθίας Νίκο Ταγαρά.
Πολλοί είχαν προσπαθήσει για το έργο αυτό, όμως στην πολιτική αυτό που μετράει τελικά είναι τα έργα και όχι οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Και το έργο αυτό έχει την σφραγίδα του Νομάρχη Νίκου Ταγαρά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε με πιστώσεις από το Γ’ ΚΠΣ καθώς είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου (2000-2006) και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το ΕΤΠΑ και 25% από εθνικούς πόρους.
Είχα την τιμή στις 5-6-2006 ως Αντινομάρχης Κορινθίας να υπογράψω την δημοπράτηση του έργου, και να αναλάβω την ευθύνη παρακολούθησης αυτού του μεγάλου έργου εκ μέρους του Νομάρχη Κορινθίας και ως εκ τούτου νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι επί των ημερών μου στην θέση του Αντινομάρχη Κορινθίας δημοπρατήθηκε αλλά και ολοκληρώθηκε αυτό το σημαντικό έργο για την πόλη μου.
Όμως επειδή όπως προανέφερα όλα τα σημαντικά έργα δεν γίνονται από έναν άνθρωπο, αλλά από συντονισμένες προσπάθειες πολλών θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε στο έργο και που είναι αφανείς εργάτες για την ολοκλήρωση ενός τόσου σημαντικού έργου και πιο συγκεκριμένα:
  • Τους μηχανικούς της αναθέτουσας και επιβλέπουσας αρχής του έργου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α Κορινθίας. Διευθυντή Κώστα Πανδή, Γεώργιο Σταμπόλα, Παναγιώτη Σωτηράκο, Νίκο Κωστούρο.
  • Τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Διευθυντή Μάνο Μαυρογόνατο και Δημήτρη Μακρίδη.
  • Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον εργολάβο του έργου Κο Παντόπουλο, τον Βλάση Μετζέλο και όλο το επιτελείο της εταιρείας καθώς έδωσαν πραγματικά την πιο μεγάλη μάχη, σε καθημερινή βάση ώστε να προχωράει το έργο με κανονικούς ρυθμούς, αλλά και να επιλύει επί τόπου προβλήματα που φυσικά προέκυπταν σε ένα τόσο μεγάλης έκτασης έργο.
Τέλος θέλω να τονίσω και να αναφερθώ στην προσπάθεια του τέως Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας Κου Παύλου Παύλου για την συνεργασία που είχαμε, όσον αφορά το κομμάτι διεκδίκησης του έργου και των απαλλοτριώσεων, αλλά και την συμβολή του νυν Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας Κου Γεωργίου Γκιώνη και του τέως Αντιδημάρχου Κου Λάμπρου Παπαθεοδώρου οι οποίοι συνέβαλλαν με πολύ ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που είχαν παρουσιασθεί κατά την εκτέλεση του έργου και ιδιαίτερα σημεία που αφορούσαν τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης.
Πιστεύω να γίνεται κατανοητό σε όλους, όπως φαίνεται και από την πιο πάνω σύντομη αναφορά ότι χωρίς την συνεργασία αρκετών υπηρεσιών που εμπλέκονται σε ένα μεγάλο έργο, σημαντικά έργα όπως αυτό του περιφερειακού Λουτρακίου δεν μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν.
Άλλωστε δεν ήταν το μόνο μεγάλο έργο που υλοποίησε ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας επί θητείας του Νομάρχη Νίκου Ταγαρά στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας, τα δύο σχολικά συγκροτήματα (3ο Δημοτικό Λουτρακίου και Δημοτικό - νηπιαγωγείο Περαχώρας συνολικού Προϋπολογισμού πάνω από 4.000.000 ευρώ) είναι ήδη ολοκληρωμένα και έχουν παραδοθεί προς χρήση.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ολοκληρώθηκε και έχει ήδη δοθεί σε χρήση από την Ν.Α Κορινθίας στην Κυρά Βρύση το πρώτο σχολείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που αφορά παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΕΕΕΕΚ) συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ.
Σαν δημότης της πόλης του Λουτρακίου, από την θέση του Νομαρχιακού συμβούλου και Αντινομάρχη που με τίμησαν οι συμπολίτες μου αλλά και ο Νομάρχης Νίκος Ταγαράς, προσπάθησα το όραμα δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα, ξεπερνώντας απίστευτες γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες, αλλά και πολλές τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου.
Θέλω να πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση του υπολοίπου τμήματος της παράκαμψης (μεταξύ κλειστού Γυμναστήριου και Δημοσίων υπαλλήλων) θα αλλάξει οριστικά η μορφή της πόλης του Λουτρακίου αφού ένα μεγάλο τμήμα του κυκλοφοριακού φόρτου ειδικά αυτού που κατευθύνεται προς Περαχώρα Πίσσια, Λίμνη Βουλιαγμένης, Σχοίνο θα διοχετευθεί σε αυτό το νέο σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο και θα αποσυμφορίσει κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

Την συνέντευξη αυτή είχα δώσει προ 18μηνου περίπου σε τοπικό μέσο ενημέρωσης (σε ανύποπτο χρόνο) αναλύοντας την συνολική προσπάθεια που απαιτήθηκε από όλους τους αρμόδιους, για να υλοποιηθεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την πόλη του Λουτρακίου.

Στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού μας στις 4-7-2010 είχα αναφέρει επί λέξει :
«Σ’ αυτό το διάστημα παραδώσαμε 5 σχολικά συγκροτήματα: στην Περαχώρα το 1ο Δημοτικό, στο Λουτράκι το 3ο Δημοτικό, στους Αγίους Θεοδώρους το 2ο Δημοτικό και το 3ο νηπιαγωγείο, ένα μοναδικό στην Πελοπόννησο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Κυρα Βρύση (ΕΕΕΕΚ), την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου προς Περαχώρα και την κατασκευή της εισόδου της πόλης του Λουτρακίου. Δικαιούμαι επομένως να θεωρώ ότι η πορεία μου στην Ν.Α είχε θετικό πρόσημο, αφού κατασκευάσαμε έργα ύψους 19.500.000 ευρώ.»

Επίσης είχα αναφέρει:
«Εξάλλου δεν είμαι από τους ανθρώπους που μηδενίζουν το έργο ή την προσπάθεια κανενός.
…Η στάση μου όμως αυτή σε ότι αφορά το παραγωγικό κομμάτι της εκάστοτε δημοτικής αρχής, την εκτέλεση των έργων δηλαδή, είναι επίσης συνειδητή, όχι για να κολακέψω κανένα, αλλά γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι, για να επιτευχθούν ορισμένα από τα θεωρητικά μεγάλα έργα, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και συνεχές τρέξιμο, σε μια χώρα όπου η γραφειοκρατία και η κακοδιαχείριση έχει βαθιές τις ρίζες στο τομέα της δημόσιας διοίκησης.
Άλλωστε αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου, και το έχω τονίσει πολλές φορές, ότι μόνο με την συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων μπορούμε να επιτύχουμε στόχους υψηλούς μια και ο νέος Δήμος δεν ανήκει ούτε στους γαλάζιους, ούτε στους πράσινους, ούτε στους κόκκινους. Ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που απαρτίζουν αυτή την κοινωνία.»

Όπως αντιλαμβάνεσθε ουδέποτε διεκδίκησα την «πατρότητα» του έργου, αλλά ως όφειλα αναφέρθηκα στην συμβολή που είχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας, σε όλα αυτά τα σημαντικά έργα για την περιοχή μας.

Επειδή όμως την εποχή που κατασκευάζαμε τα σχολεία στους Αγίους Θεοδώρους δεν υπήρχε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ας κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν την δημοτική αρχή του Κου Σοφία, αν για την κατασκευή των δύο σχολείων είχα ή όχι προσωπική συμβολή και μετά να κάνουν κριτική.

Επειδή επίσης ίσως κάποιοι να μην γνωρίζουν ούτε που πέφτει το ΕΕΕΕΚ στην Κυρά Βρύση, ας ρωτήσουν τους αρμόδιους στην Νομαρχία να μάθουν ποιοι έτρεξαν επί μακρόν στον ΟΣΚ για να ολοκληρωθεί η μελέτη, να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί αυτό το μοναδικό σχολείο στην Πελοπόννησο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και μετά να κάνουν και εδώ κριτική.

Επειδή επίσης την εποχή που είχα σχεδόν καθημερινή συνεργασία με τους εργολάβους του έργου του περιφερειακού και της εισόδου της πόλης, (για την επίλυση πολλών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την κατασκευή του) δεν είδα ποτέ κανέναν από αυτούς που σήμερα ασκούν κριτική, καλό θα είναι τουλάχιστον να μην μηδενίζουν την προσπάθεια κανενός.

Επειδή όπως το ανέφερα και στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού μας, εμφαντικά και κατ’ επανάληψη τονίζω, ότι για την υλοποίηση σημαντικών έργων απαιτείται προσπάθεια από πολλούς, για το λόγο αυτό και πρέπει να αναγνωρίζεται η συμβολή του καθενός.

Αν η κοινωνία μας το 2010 πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει με τις ίδιες παλαιές αντιλήψεις δεν έχει παρά να εμπιστευθεί ξανά τους ίδιους ανθρώπους. Αν όμως επιθυμεί πραγματικά μια πιο ανθρώπινη και ουσιαστικά δημιουργική σχέση μεταξύ δημοτικής αρχής και πολίτη, αξίζει να μας εμπιστευθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: