Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Όλη η αλήθεια για τον περιφερειακό

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται τελευταία από κάποιους κύκλους να υποβαθμίσουν την προσφορά και το έργο όλων των εμπλεκομένων παραγόντων στην υλοποίηση του έργου της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου και να αυτοαναγορευτούν «πατέρες» κάθε σημαντικού έργου που γίνεται στον τόπο μας, σας αναδημοσιεύω συνέντευξη που είχα δώσει παλαιότερα και αναφέρει τα κάτωθι :

«Η επιτυχία ορισμένων έργων οφείλεται όχι μόνο σε επώνυμους αλλά και σε ανώνυμους παράγοντες που η βοήθεια τους είναι καταλυτική για την ολοκλήρωση αυτών.
Σήμερα θα αναφερθώ με λίγα λόγια σε αυτούς που βοήθησαν να ολοκληρωθεί το νέο έργο στο Λουτράκι που αφορά την είσοδο της πόλης και τον περιφερειακό δρόμο.
Ο περιφερειακός δρόμος (ή πιο σωστά το έργο : «Βελτίωση – Ανακαίνιση Επαρχιακής οδού Λουτρακίου-Περαχώρας/ Παράκαμψη Λουτρακίου») είναι το μεγαλύτερο έργο που εκτελέσθηκε τα τελευταία χρόνια σε όλη την Κορινθία, ένα πολύ σημαντικό έργο που δημοπρατήθηκε την 5/6/2006 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας προϋπολογισμού 8.280.000 ευρώ.
Το ιστορικό αυτού του δρόμου και το γεγονός ότι αποτελούσε όραμα δεκαετιών για τους Λουτρακιώτες είναι λίγο πολύ γνωστό στους συμπατριώτες μου, όμως το γεγονός είναι ένα και μοναδικό:
Το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη του Λουτρακίου (μετά την πολύπλοκη διαδικασία των απαλλοτριώσεων που έκανε ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας) δημοπρατήθηκε, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μόνο μετά από συντονισμένες και δύσκολες προσπάθειες από τον Νομάρχη Κορινθίας Νίκο Ταγαρά.
Πολλοί είχαν προσπαθήσει για το έργο αυτό, όμως στην πολιτική αυτό που μετράει τελικά είναι τα έργα και όχι οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Και το έργο αυτό έχει την σφραγίδα του Νομάρχη Νίκου Ταγαρά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε με πιστώσεις από το Γ’ ΚΠΣ καθώς είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου (2000-2006) και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το ΕΤΠΑ και 25% από εθνικούς πόρους.
Είχα την τιμή στις 5-6-2006 ως Αντινομάρχης Κορινθίας να υπογράψω την δημοπράτηση του έργου, και να αναλάβω την ευθύνη παρακολούθησης αυτού του μεγάλου έργου εκ μέρους του Νομάρχη Κορινθίας και ως εκ τούτου νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι επί των ημερών μου στην θέση του Αντινομάρχη Κορινθίας δημοπρατήθηκε αλλά και ολοκληρώθηκε αυτό το σημαντικό έργο για την πόλη μου.
Όμως επειδή όπως προανέφερα όλα τα σημαντικά έργα δεν γίνονται από έναν άνθρωπο, αλλά από συντονισμένες προσπάθειες πολλών θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε στο έργο και που είναι αφανείς εργάτες για την ολοκλήρωση ενός τόσου σημαντικού έργου και πιο συγκεκριμένα:
  • Τους μηχανικούς της αναθέτουσας και επιβλέπουσας αρχής του έργου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α Κορινθίας. Διευθυντή Κώστα Πανδή, Γεώργιο Σταμπόλα, Παναγιώτη Σωτηράκο, Νίκο Κωστούρο.
  • Τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Διευθυντή Μάνο Μαυρογόνατο και Δημήτρη Μακρίδη.
  • Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον εργολάβο του έργου Κο Παντόπουλο, τον Βλάση Μετζέλο και όλο το επιτελείο της εταιρείας καθώς έδωσαν πραγματικά την πιο μεγάλη μάχη, σε καθημερινή βάση ώστε να προχωράει το έργο με κανονικούς ρυθμούς, αλλά και να επιλύει επί τόπου προβλήματα που φυσικά προέκυπταν σε ένα τόσο μεγάλης έκτασης έργο.
Τέλος θέλω να τονίσω και να αναφερθώ στην προσπάθεια του τέως Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας Κου Παύλου Παύλου για την συνεργασία που είχαμε, όσον αφορά το κομμάτι διεκδίκησης του έργου και των απαλλοτριώσεων, αλλά και την συμβολή του νυν Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας Κου Γεωργίου Γκιώνη και του τέως Αντιδημάρχου Κου Λάμπρου Παπαθεοδώρου οι οποίοι συνέβαλλαν με πολύ ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που είχαν παρουσιασθεί κατά την εκτέλεση του έργου και ιδιαίτερα σημεία που αφορούσαν τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης.
Πιστεύω να γίνεται κατανοητό σε όλους, όπως φαίνεται και από την πιο πάνω σύντομη αναφορά ότι χωρίς την συνεργασία αρκετών υπηρεσιών που εμπλέκονται σε ένα μεγάλο έργο, σημαντικά έργα όπως αυτό του περιφερειακού Λουτρακίου δεν μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν.
Άλλωστε δεν ήταν το μόνο μεγάλο έργο που υλοποίησε ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας επί θητείας του Νομάρχη Νίκου Ταγαρά στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας, τα δύο σχολικά συγκροτήματα (3ο Δημοτικό Λουτρακίου και Δημοτικό - νηπιαγωγείο Περαχώρας συνολικού Προϋπολογισμού πάνω από 4.000.000 ευρώ) είναι ήδη ολοκληρωμένα και έχουν παραδοθεί προς χρήση.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ολοκληρώθηκε και έχει ήδη δοθεί σε χρήση από την Ν.Α Κορινθίας στην Κυρά Βρύση το πρώτο σχολείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που αφορά παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΕΕΕΕΚ) συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ.
Σαν δημότης της πόλης του Λουτρακίου, από την θέση του Νομαρχιακού συμβούλου και Αντινομάρχη που με τίμησαν οι συμπολίτες μου αλλά και ο Νομάρχης Νίκος Ταγαράς, προσπάθησα το όραμα δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα, ξεπερνώντας απίστευτες γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες, αλλά και πολλές τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου.
Θέλω να πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση του υπολοίπου τμήματος της παράκαμψης (μεταξύ κλειστού Γυμναστήριου και Δημοσίων υπαλλήλων) θα αλλάξει οριστικά η μορφή της πόλης του Λουτρακίου αφού ένα μεγάλο τμήμα του κυκλοφοριακού φόρτου ειδικά αυτού που κατευθύνεται προς Περαχώρα Πίσσια, Λίμνη Βουλιαγμένης, Σχοίνο θα διοχετευθεί σε αυτό το νέο σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο και θα αποσυμφορίσει κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

Την συνέντευξη αυτή είχα δώσει προ 18μηνου περίπου σε τοπικό μέσο ενημέρωσης (σε ανύποπτο χρόνο) αναλύοντας την συνολική προσπάθεια που απαιτήθηκε από όλους τους αρμόδιους, για να υλοποιηθεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την πόλη του Λουτρακίου.

Στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού μας στις 4-7-2010 είχα αναφέρει επί λέξει :
«Σ’ αυτό το διάστημα παραδώσαμε 5 σχολικά συγκροτήματα: στην Περαχώρα το 1ο Δημοτικό, στο Λουτράκι το 3ο Δημοτικό, στους Αγίους Θεοδώρους το 2ο Δημοτικό και το 3ο νηπιαγωγείο, ένα μοναδικό στην Πελοπόννησο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Κυρα Βρύση (ΕΕΕΕΚ), την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου προς Περαχώρα και την κατασκευή της εισόδου της πόλης του Λουτρακίου. Δικαιούμαι επομένως να θεωρώ ότι η πορεία μου στην Ν.Α είχε θετικό πρόσημο, αφού κατασκευάσαμε έργα ύψους 19.500.000 ευρώ.»

Επίσης είχα αναφέρει:
«Εξάλλου δεν είμαι από τους ανθρώπους που μηδενίζουν το έργο ή την προσπάθεια κανενός.
…Η στάση μου όμως αυτή σε ότι αφορά το παραγωγικό κομμάτι της εκάστοτε δημοτικής αρχής, την εκτέλεση των έργων δηλαδή, είναι επίσης συνειδητή, όχι για να κολακέψω κανένα, αλλά γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι, για να επιτευχθούν ορισμένα από τα θεωρητικά μεγάλα έργα, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και συνεχές τρέξιμο, σε μια χώρα όπου η γραφειοκρατία και η κακοδιαχείριση έχει βαθιές τις ρίζες στο τομέα της δημόσιας διοίκησης.
Άλλωστε αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου, και το έχω τονίσει πολλές φορές, ότι μόνο με την συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων μπορούμε να επιτύχουμε στόχους υψηλούς μια και ο νέος Δήμος δεν ανήκει ούτε στους γαλάζιους, ούτε στους πράσινους, ούτε στους κόκκινους. Ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που απαρτίζουν αυτή την κοινωνία.»

Όπως αντιλαμβάνεσθε ουδέποτε διεκδίκησα την «πατρότητα» του έργου, αλλά ως όφειλα αναφέρθηκα στην συμβολή που είχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας, σε όλα αυτά τα σημαντικά έργα για την περιοχή μας.

Επειδή όμως την εποχή που κατασκευάζαμε τα σχολεία στους Αγίους Θεοδώρους δεν υπήρχε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ας κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν την δημοτική αρχή του Κου Σοφία, αν για την κατασκευή των δύο σχολείων είχα ή όχι προσωπική συμβολή και μετά να κάνουν κριτική.

Επειδή επίσης ίσως κάποιοι να μην γνωρίζουν ούτε που πέφτει το ΕΕΕΕΚ στην Κυρά Βρύση, ας ρωτήσουν τους αρμόδιους στην Νομαρχία να μάθουν ποιοι έτρεξαν επί μακρόν στον ΟΣΚ για να ολοκληρωθεί η μελέτη, να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί αυτό το μοναδικό σχολείο στην Πελοπόννησο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και μετά να κάνουν και εδώ κριτική.

Επειδή επίσης την εποχή που είχα σχεδόν καθημερινή συνεργασία με τους εργολάβους του έργου του περιφερειακού και της εισόδου της πόλης, (για την επίλυση πολλών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την κατασκευή του) δεν είδα ποτέ κανέναν από αυτούς που σήμερα ασκούν κριτική, καλό θα είναι τουλάχιστον να μην μηδενίζουν την προσπάθεια κανενός.

Επειδή όπως το ανέφερα και στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού μας, εμφαντικά και κατ’ επανάληψη τονίζω, ότι για την υλοποίηση σημαντικών έργων απαιτείται προσπάθεια από πολλούς, για το λόγο αυτό και πρέπει να αναγνωρίζεται η συμβολή του καθενός.

Αν η κοινωνία μας το 2010 πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει με τις ίδιες παλαιές αντιλήψεις δεν έχει παρά να εμπιστευθεί ξανά τους ίδιους ανθρώπους. Αν όμως επιθυμεί πραγματικά μια πιο ανθρώπινη και ουσιαστικά δημιουργική σχέση μεταξύ δημοτικής αρχής και πολίτη, αξίζει να μας εμπιστευθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ομιλία του Γιώργου Πετρίτση στην ημερίδα που διοργάνωσε η Τ.Ε της Νέας Δημοκρατίας των Αγίων Θεοδώρων στις 25-7-10 με θέμα "Καλλικράτης και Οικιστική Ανάπτυξη"

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης» για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική τομή στην αυτοδιοικητική και αναπτυξιακή εξέλιξη της χώρας μας.
Αναμφίβολα η αναδιάρθρωση αυτή επηρεάζει και τον χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε νέου δήμου που δημιουργείται με τον νέο σχέδιο.
Τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια κοινότητα εμφανίστηκαν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και όχι μόνο. Η κλιματική αλλαγή, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, η αστική μανία που διέπει τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν ως αποτέλεσμα να χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων δημιουργήθηκε η έννοια της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης η οποία και στηρίζεται στο δίπτυχο : προστασία περιβάλλοντος και οικονομία. Δηλαδή δεν αναφερόμαστε μόνο στην προστασία των φυσικών πόρων αλλά και στην ικανοποίηση των κοινωνικών – οικονομικών αναγκών που αφορούν την απασχόληση, την ανεργία κλπ .
Η ανάπτυξη νέων αντιλήψεων για τα προβλήματα αυτά μας οδήγησαν στην εξέταση νέων παραμέτρων για την εξεύρεση εργαλείων με σκοπό την αναβάθμιση του σχεδιασμού των πόλεων .
Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαμόρφωση μιας μορφολογικής και αισθητικής εικόνας του οικιστικού περιβάλλοντος, στην προστασία πολιτιστικών στοιχείων αναφοράς, την ανάπτυξη κοινωνικών δομών της πόλης, την καλύτερη αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, την χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών που δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης μιας δόμησης πιο φιλικής στο περιβάλλον με ενεργειακή απόδοση είναι αυτονόητα για κάθε πλέον πολίτη.
Στην διάρκεια των σπουδών μου στο ΕΜΠ στο τμήμα των πολιτικών μηχανικών είχα την τύχη να έχω καθηγητή έναν μεγάλο έλληνα δάσκαλο, τον Θεοδόση Τάσιο τον κορυφαίο καθηγητή μπετόν στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια.
Η φράση κλειδί που χρησιμοποιούσε ήταν : «ο καλός μελετητής μηχανικός δεν είναι αυτός που μελετά μια ασφαλή κατασκευή αλλά αυτός που μελετά μια ασφαλή αλλά ταυτόχρονα και μια οικονομική κατασκευή». Δηλαδή δεν έχει νόημα να δημιουργήσω μια κατασκευή γιγαντιαίων διαστάσεων για την πλήρη αντισεισμικότητα της κατασκευής και να εξοντώσω ταυτόχρονα οικονομικά τον ιδιοκτήτη. Πρέπει να υπάρχει πάντα ο σωστός σχεδιασμός για το βέλτιστο αποτέλεσμα ασφάλειας και οικονομίας ταυτόχρονα.
Την αναφορά αυτή την κάνω για να καταδείξω την βασική αρχή που πρέπει να έχουν όλες οι μελέτες που εκπονούνται σε όλα τα επίπεδα του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αρχές που και θα προσφέρουν ισόρροπη και χωρική ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και ορθολογιστικά τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.
Το ΓΠΣ /ΣΧΟΟΑΠ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και Σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) έχει ως κύριο στόχο την ρύθμιση των πόλεων, των οικισμών και καλύπτουν μια διευρυμένη γεωγραφική περιοχή η οποία κατά κανόνα συμπίπτει με τα όρια των διευρυμένων με το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ νέων Δήμων.
ΤΟ ΣΧΟΟΑΠ αποτελεί ένα νέο εργαλείο σχεδιασμού με το Ν. 2508/97 και αποτελεί ΓΠΣ του μη αστικού χώρου εφ’ οσον οι αντίστοιχοι οικισμοί είναι μικρότεροι των 2000 κατοίκων.
Mε βάση τα στοιχεία του προαναφερθέντος Νόμου επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ρύθμιση του χώρου και στις εντός αλλά και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, έτσι ώστε η ικανοποίηση αναγκών ένταξης περιοχών σε σχέδια ή προς πολεοδόμηση ζώνες να εξισορροπείται με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις προστασίας του χώρου, δηλαδή στην ουσία συνιστούν τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό παρέχοντας το πλαίσιο για την χωρική οργάνωση όλου του διευρυμένου δήμο .
Στην περιοχή μας δυστυχώς και τα 2 ΓΠΣ των δήμων Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων έχουν μείνει πίσω.

Στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας μόλις πριν 15 ημέρες αναρτήθηκε η 2η φάση του ΓΠΣ με τις προβλεπόμενες χρήσεις σε όλα τα όρια του υπάρχοντος Καποδιστριακού δήμο, οριοθετώντας χρήσεις , αρτιότητες στις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και όρους δόμησης.
Όμως επειδή όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθούν και ήδη έχουμε αργήσει πάρα πολύ, εκτιμώ ότι απαιτείται συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια καθώς και πίεση σε όλα τα εμπλεκόμενα όργανα γνωμοδότησης και λήψης αποφάσεων ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες.
Στου Αγίους Θεοδώρους το ΓΠΣ θα έλεγα ότι έχει παγώσει αφότου έχει εκπονηθεί η Α΄φάση ενώ έχει ανατεθεί η Β φάση και απαιτείται εξίσου σημαντική προσπάθεια για την ολοκλήρωση του.

Σε όλον αυτό το γενικό σχεδιασμό και την οικιστική ανάπτυξη μέσα σε πλαίσια κανόνων και περιορισμών υπάρχει η γνωστή « παθογένεια» της Ελληνικής επικράτειας που στο νέο διευρυμένο δήμο υπάρχει σε αφθονία και δεν είναι άλλη από την αυθαίρετη δόμηση.
Ένα φαινόμενο που ταλανίζει εδώ και 50 περίπου χρόνια όλη την χώρα που δημιουργήθηκε από την ανετοιμότητα της πολιτείας να ικανοποιήσει τις στεγαστικές ανάγκες μεγάλου αριθμού μετακινούμενων πολιτών.
Mε λίγα λόγια η αυθαίρετη πολεοδομική πρωτοβουλία αντικατέστησε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής πολιτικής .
Για την αποφυγή της αυθαίρετης δόμησης πρέπει :
1. άμεση ολοκλήρωση των ΓΠΣ με δυνατότητα πολεοδόμησης μέρους των οικισμών που υπάρχει αυθαίρετη δόμηση
2. ολοκλήρωση του κτηματολογίου
3. ταχύτερη διαδικασία για εντάξεις σε σχέδια πόλεως
4. αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης σε επιστημονικό προσωπικό και χρήση των νέων τεχνολογιών
5. αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών που θεωρούν και ίσως να έχουν και δίκιο ότι κάνω σήμερα θα νομιμοποιηθεί αύριο αφού η ίδια η πολιτεία πολλές φορές εδώ και δεκαετίες εκτιμά το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης ως πολιτικό ζήτημα, η οποία επιζητά την πολιτική ομηρία κάτω από την ενδεχόμενη νομιμοποίηση καλύπτοντας ταυτόχρονα και την αδυναμία τήρησης του θεσμικού πλαισίου μέσα από ένα διαβρωμένο πολλές φορές κρατικό μηχανισμό.

Όμως για να είμαστε αισιόδοξοι και να επιτύχουμε στόχους πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ και αυτό είναι και ένα δικό μου προσωπικό στοίχημα για το νέο διευρυμένο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων πρέπει:

1. Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των 2 ΓΠΣ τα οποία με τον πιθανώς νέο χωροταξικό σχεδιασμό με τον σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ να χρειάζονται επανεξέταση στο σύνολο του νέου δήμου. Μόνο με αυτό το εργαλείο στα χέρια μας θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη δόμηση όλων των χρήσεων παντού, αφού καθορίζει επακριβώς όλες τις θεσμοθετημένες ζώνες για κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα. Χωρίς αυτό το εργαλείο η κάθε δημοτική αρχή όσο και να προσπαθεί για περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν θα τα καταφέρε , εκτιμώ (και πιστέψτε με ότι έχω την γνώση λόγω της ενασχόλησης μου 8 χρόνια στα έδρανα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και εισηγητής προς έγκριση ή μη από το Ν.Σ δεκάδων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) ότι πρέπει να δώσουμε αυτή την δημαρχιακή θητεία όλη μας την προσπάθεια για να ολοκληρωθούν και εγκριθούν τα 2 ΓΠΣ αν θέλουμε να επιτύχουμε το γενικότερο καλό αυτού του τόπου.

2. Να ενισχύσουμε με επιστημονικό προσωπικό, το ήδη λειτουργών εδώ και 17 χρόνια πολεοδομικό γραφείο στο Λουτράκι, ώστε να μπορεί γρήγορα να προχωρά και το κομμάτι των χωροταξικών σχεδιασμών αλλά και να προλαμβάνει την αυθαίρετη δόμηση, όπως επίσης πρέπει να ενισχυθεί και η ήδη υπάρχουσα τεχνική υπηρεσία των Αγίων Θεοδωρων η οποία μέχρι σήμερα έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής, ως μια πολύ καλά συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία και δεν το λέω για να κολακέψω την δημοτική αρχή και τους υπαλλήλους , αλλά επειδή γνωρίζω πολύ καλά πως λειτουργούν όλες οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων του Νομού Κορινθίας (αφού είχα την δυνατότητα ως Αντινομάρχης Κορινθίας στον τομέα των πολεοδομικών και τεχνικών θεμάτων να συνεργάζομαι μαζί τους) εκτιμώ ότι παρά την έλλειψη προσωπικού ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντα της.

3. Να υπάρξει άμεση τροποποίηση των όρων δόμησης στο κέντρο των Αγίων Θεοδώρων με μείωση του αριθμού των ορόφων ( το Λουτράκι το κατάφερε μεν αργά το 1994 αλλά περιέσωσε ότι δυνατόν μπορούσε)

4. Να δημιουργήσουμε δίκτυο γεωλογικών δεδομένων και στους Αγίους Θεοδώρους όπως έχει ξεκινήσει το Λουτράκι εδώ και 7 χρόνια περίπου, αφού αξιοποιήθηκε μελέτη του καθηγητή Κ. Λέκκα που αφορούσε την εδαφολογική σύσταση όλης της περιοχής του σχεδίου πόλεως του Λουτρακίου και για την έκδοση οικοδομικής αδεία απαιτείται (εκτός των άλλων μελετών) πλέον υποχρεωτικά και η γεωλογική μελέτη, ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή .

5. Να σκεφθούμε πολύ σοβαρά την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή, αυτή αφού αυτό θα επιλύσει πολύ σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά την επιχειρηματική- βιομηχανική δραστηριότητα, δίνοντας άλλο αέρα στην μορφή της βιομηχανικής περιοχής των Αγίων Θεοδώρων

6. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σ’ όλα τα δημόσια κτίρια, ή τουλάχιστον αυτών που έχουν την κατάλληλη επιφάνεια, για πλήρη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε πολλά ακόμα θέματα που απασχολούν την ανάπτυξη της περιοχή, για το πάρκιν, το κυκλοφοριακό, το δίκτυο ομβρίων, την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού την αξιοποίηση του ορεινού όγκου των Γερανείων την ύδρευση της πόλεως και των οικισμών κλπ όμως επειδή πιστεύω αυτά ότι θα αναλυθούν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο πρόγραμμα μας και επειδή η σημερινή ημερίδα αφορούσε την οικιστική ανάπτυξηεκτιμώ ότι με τις προτάσεις του συνδυασμού μας "ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ" οριοθετούμε εκείνους τους στόχους που η επίτευξη τους θα δώσει εκείνη την δυναμική για να ξεφύγει όλος ο νέος διευρυμένος δήμος προς τα μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Συνάντηση Γιώργου Πετρίτση με τους εμπόρους των Αγίων Θεοδώρων.

Την Πέμπτη 16-7-2010, ο υποψήφιος δήμαρχος Λουτρακίου -  Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Γεώργιος Πετρίτσης συναντήθηκε πλαισιωμένος από συνεργάτες του με το Δ.Σ του Εμπορικού - Βιοτεχνικού συλλόγου Αγίων Θεοδώρων. 
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και έγινε ενδελεχής σχολιασμός των προβλημάτων, που απασχολούν γενικότερα την τοπική κοινωνία.
Τα παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ, παρέδωσαν στον κ. Πετρίτση λίστα θεμάτων που θεωρούν πως οι άμεσες λύσεις τους, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της αναβάθμισης ποιότητας της ζωής των κατοίκων των Αγ. Θεοδώρων. Συζητήθηκαν προβλήματα όπως η ανεργία, η δυσμενής οικονομική κρίση με τις επιπτώσεις στους Αγίους Θεοδώρους, η έλλειψη υποδομών ανάπτυξης, η έλλειψη Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου (Γ.Π.Σ), η ασφάλεια των πολιτών, η βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.
Επίσης η καθημερινότητα, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός τελούν ως βασικές προτεραιότητες του νέου Διευρυμένου Δήμου, όσον αφορά την περιοχή των Αγ. Θεοδώρων.
Ο κύριος Πετρίτσης, δεσμεύτηκε για την τήρηση ισόνομης και ισόρροπης ανάπτυξης σε όλο το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων και είπε ότι αποτελεί προσωπικό του στόχο η ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ των δύο Δήμων αφού θα λύσει χρονίζοντα προβλήματα που καθηλώνουν σε ομηρία χιλιάδες κατοίκους.
Δεσμεύθηκε επίσης ότι ο λεγόμενος «πράσινος φόρος» θα ανήκει αποκλειστικά στους Αγίους Θεοδώρους.
Ο κ. Πετρίτσης μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «Η Τουριστική Ανάπτυξη των Αγ. Θεοδώρων είναι εφικτή και απαραίτητη, έτσι ώστε οι Αγ. Θεόδωροι να αποτινάξουν τον χαρακτηρισμό της βιομηχανικής περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται. Αναμφίβολα η ύπαρξη ισχυρών βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή λειτουργεί θετικά στην μείωση της ανεργίας, όμως οι Άγιοι Θεόδωροι έχουν την δυνατότητα και τουριστικής ανάκαμψης, ανάκαμψης που θα κρατήσει τον τουρίστα 12 μήνες τον χρόνο στην περιοχή.
Η εκμετάλλευση του βιομηχανικού (μικρής ή μεγάλης εμβέλειας) κλάδου που θα ορισθεί μέσα από τη σχεδίαση ενός επιχειρηματικού πάρκου, θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα βάλλει σε τάξη με τις προαπαιτούμενες υποδομές, την βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας, επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και προοδευτική ανάπτυξη με μελλοντική προοπτική.»
Τα μέλη του Δ.Σ ζήτησαν από τον κ. Πετρίτση να παραβρεθεί σε μία νέα συνάντηση, στις αρχές Σεπτεμβρίου με τα μέλη του Συλλόγου για να ενημερωθούν με συγκεκριμένες προτάσεις – δεσμεύσεις του συνδυασμού.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η αθρόα προσέλευση των συμπολιτών μας στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του συνδυασμού μας «ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» αποτελεί ορόσημο για μας।
Η ενθουσιώδης υποδοχή που έτυχε η παρουσίαση του προγράμματός μας, μας γέμισε συγκίνηση, παγίωσε την αισιοδοξία μας για την ανάπτυξη του τόπου μας και ενίσχυσε την απόφασή μας να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό. Προ πάντων όμως μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε το βάρος πλέον των ευθυνών μας απέναντι σ’ όλους αυτούς που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους για πολύπλευρη ανάπτυξη του Δήμου μας।
Ως ελάχιστη ανταπόδοση της ευγνωμοσύνης μου προς όλους αυτούς δίνω τη σαφή διαβεβαίωση πως δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες τους।
Μέσα από την καρδιά μου τους ευχαριστώ।
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ