Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο 14-3-2011

Προ ημερησίας ο επικεφαλής του Συνδυασμού Γιώργος Πετρίτσης αναφέρθηκε στα ακόλουθα θέματα προς το Σώμα :

  1. Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας περί μη συγχωνεύσεως του γυμνασίου Περαχώρας με το γυμνάσιο Λουτρακίου συνεχάρη την δημοτική αρχή, τον δημοτικό σύμβουλο Κο Κακούρο, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου Περαχώρας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προσπάθεια τους ώστε να μην επιτευχθεί αυτή η συνένωση των σχολείων. Δήλωσε ότι αποδείχθηκε καταλυτική η ομόφωνη απόφάση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα ώστε να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα.
  2. Συνεχάρη τoν πρόεδρο Κο Μουρίκη αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του σύλλογο ΜΟΛΠ ( Μοτοσικλετιστές Λουτρακίου-Περαχώρας ) για την άριστη διοργάνωση του αγώνα enduro, που ήταν πράγματι όπως είπε μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση και εκτίμησε ότι όλοι οι αγωνιζόμενοι έφυγαν από το Λουτράκι με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η προσπάθεια αυτή του συλλόγου τόνισε ότι είναι αξιέπαινη και πρέπει ο Δήμος να συνεισφέρει την στήριξη του σε τέτοιες προσπάθειες.
Στην συνέχεια έθεσε τα ακόλουθα θέματα προς το Σώμα :
  1. Επανήλθε για τρίτη φορά στο θέμα του κολυμβητηρίου και ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την λειτουργία του κολυμβητήριου και την επαναλειτουργία του κολυμβητικού τμήματος του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. 
  2. Ζήτησε ενημέρωση για ποιο λόγο μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκευή της γέφυρας της Ισθμίας ενώ υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν έτοιμη στις 20-2-11. 
  3. Ζήτησε από την Δημοτική αρχή την άμεση επισκευή και λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο της Εθνικής οδού Ισθμού – Επιδαύρου ( πρώην ΚΑΖΙΝΟ), καθόσον αυτοί παραμένουν χαλασμένοι εδώ και 3 μήνες και συνεχάρη τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας επειδή φρόντισε ώστε να καθαρίσουν την περιοχή περιμετρικά του κόμβου και να υπάρχει έστω μια κάποια ορατότητα για τους οδηγούς.
  4. Δήλωσε, όπως το έχει κάνει και προεκλογικά, ότι κάποιες από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να διεξάγονται και στους Αγίους Θεοδώρους και αυτό για να δώσει το ίδιο το Δ.Σ το στίγμα της πραγματικής συνένωσης.
Στο σημείο αυτό επεσήμανε σχετικά με το κάλεσμα της δημοτικής παράταξης « ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ » σε λαϊκή συνέλευση :
«Ότι το κάλεσμα σε λαϊκή συνέλευση σαν παράταξη και όχι σαν δημοτική αρχή για θέματα που αφορούν την περιοχή δεν είναι και η καλύτερη δυνατή επιλογή, για την ορθή ενημέρωση των πολιτών.»
Επί της ουσίας στα όσα ακούσθηκαν στην συνέλευση, από τα βίντεο που παίχθηκαν στα διάφορα Βlog έκανε μερικές παρατηρήσεις:
Είπε χαρακτηριστικά: «ενώ εσείς κε Δήμαρχε δηλώσατε στην συνέλευση ότι : « εδώ τελειώνει το παρελθόν, εδώ ξεκινά η φυγή στο μέλλον», ο αντιδήμαρχος των Αγίων Θεοδώρων Κος Δημήτριος Δέδες έκανε εκτενή αναφορά κατηγορώντας σαφέστατα την προηγούμενη δημοτική αρχή του Κου Σοφία για παραλείψεις και λάθη.»
Κάλεσε την Δημοτική αρχή να αποφασίσει αν θα ασχοληθεί ή όχι με το τι έγινε στο παρελθόν και εκτίμησε από όλη την διαδικασία της λαϊκής συνέλευσης μόνο φυγή προς το μέλλον δεν επετεύχθη.
Δήλωσε επίσης ότι το γεγονός να γίνεται οικονομικός απολογισμός και αναφορά στο τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής κοινότητας Αγίων Θεοδώρων σε λαϊκή συνέλευση αφού πρώτα δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση στο ανώτερο όργανο του Δήμου το Δ.Σ ούτε καν στο τοπικό συμβούλιο της ίδιας κοινότητας το θεωρεί ανεπίτρεπτο και μειώνει το κύρος που πρέπει να έχει το Δ.Σ και που προσπαθούμε όλοι να αναβαθμίσουμε.

Για το θέμα της εταιρείας χημικών εκτίμησε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα δυνατά μέτρα πίεσης, αφού και προσφυγή στο ΣτΕ έχει γίνει και απόφαση Δ.Σ έχει παρθεί και ψήφισμα και σύσταση επιτροπής για περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος δήλωσε ότι επειδή τα προβλήματα τρέχουν και ζητούν άμεσες λύσεις, η διαδικασία των λαϊκών συνελεύσεων είναι ορθή και πρέπει να γίνεται με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφού πρώτα όμως έχουν συζητηθεί στα αρμόδια όργανα τα οποία είναι και υπεύθυνα τελικά για την λήψη των αποφάσεων, όργανα τα οποία ταυτόχρονα είναι και ανοιχτά στο κάθε πολίτη για να εκφέρει τις απόψεις του.

5.   Ζήτησε από την δημοτική αρχή την ανάληψη πρωτοβουλίας για την προώθηση ενός σοβαρού ζητήματος που έχει να κάνει με την δυνατότητα ανοικοδόμησης αγροτεμαχίων σε εκτός σχεδίου περιοχές, με την δυνατότητα χαρακτηρισμού κοινόχρηστων δρόμων στις περιοχές αυτές:

Εξήγησε στο σώμα ποια είναι η σχετική διαδικασία:
«Σύμφωνα με το Ν. 308 Α /31-12-2003 σταμάτησε η δυνατότητα δημιουργίας νέων αγροτεμαχίων της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων ,σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, είτε διαιρώντας μια μεγαλύτερη έκταση ( π.χ 12 στρέμματα σε 3 τεσσάρια ) είτε συνενώνοντας δύο όμορα ακίνητα ( 2 + 2 ).
Το σχετικό αυτό διάταγμα έχει περιορίσει στο ελάχιστο την δυνατότητα ανοικοδόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Το γεγονός αυτό είναι μαζί με την ουσιαστική αδυναμία της ανοικοδόμησης στο Λειβαδάκι, καθόσον το ΓΠΣ δεν προχωρά καθόλου και η πολεοδομική μελέτη όποτε ήθελε εγκριθεί το ΓΠΣ, θα καθυστερήσει επίσης μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ασφυξίας στο χώρο των κατασκευών, χώρο που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του έμψυχου δυναμικού της τοπικής κοινωνίας.

Εκτίμησε όμως ότι μπορεί να δοθεί λύση στο προαναφερθέν ζήτημα, όχι βέβαια σε όλες τις περιοχές του δήμου, αλλά τουλάχιστον σε αυτές που οι ιδιοκτησίες έχουν πρόσωπο σε δρόμο που έχει αποκτήσει τον χαρακτηρισμό του κοινόχρηστου δρόμου.

Ο χαρακτηρισμός αυτό γίνεται κατόπιν εισηγήσεως της τεχνικής υπηρεσίας, έγκρισης αυτής από το Δ.Σ, έγκρισης από το ΣΧΟΠ του Νομού και υπογραφή του πρώην Νομάρχη και νυν Αντιπεριφεριάρχη και δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Εκτίμησε ότι μπορούμε κάλλιστα να προβούμε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς δρόμων, που ήδη χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια, που έχουν γίνει τεχνικά έργα από τον Δήμο αλλά κυρίως σε δρόμους που ενώνουν το Λουτράκι με διάφορους οικισμούς ( π. χ οδός εκκλησιαστικού λυκείου, γερμανικός δρόμος, δρόμος προς Καλλιθέα, προς Ειρήνη, προς Σκάλωμα, προς Στραβά, κ.α).

Παρακάλεσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αν θέλει και την δική του συμβολή σε αυτό το ζήτημα να προχωρήσει αυτή την διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και πρέπει να βρίσκουμε λύσεις για την αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας οι οποίες ταυτόχρονα και δίνουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα αλλά και είναι απολύτως νόμιμες.
Στην εποχή που η αγορά έχει φθάσει στο χαμηλότερο σημείο, κάθε τέτοια ενέργεια μπορεί να δώσει την ώθηση για να κινήσει την αγορά με ταχύτερους ρυθμούς.
Τόνισε ότι ελπίζει άμεσα να προωθηθεί η σχετική διαδικασία αυτή και να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: