Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Γιώργου Πετρίτση στη συζήτηση έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματος.

Δημοτικό συμβούλιο 23-3-2011
Έγκριση τεχνικού προγράμματος εκτελεστέων έργων του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων για το 2011.

Εισήγηση του Γιώργου Πετρίτση.

Η κατάρτιση και έγκριση του κατάλληλου τεχνικού προγράμματος με την έγκριση του προϋπολογισμού αποτελούν κορυφαίες προκλήσεις για κάθε δημοτικό συμβούλιο.
Το τεχνικό πρόγραμμα φανερώνει τις κατευθύνσεις τις οποίες προτίθεται να ακολουθήσει η εκάστοτε πλειοψηφία για τις μεθόδους τις οποίες προτίθεται να χρησιμοποιήσει προκειμένου να πάει τον τόπο μπροστά.
Το φετινό πρόγραμμα εκτιμώ, ότι θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεγμένο καθόσον εκτός του παλαιού Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας, υπάρχει στην νέα του μορφή και ο παλιός δήμος των Αγίων Θεοδώρων και άρα θα έπρεπε να μελετηθεί ένας νέος σχεδιασμός που να οδηγήσει και τα δημοτικά διαμερίσματα αλλά και το κεντρικό Λουτράκι σε μια αναπτυξιακή τροχιά.
Εκτιμώ όμως ότι μόνο αυτό δεν συνέβη. Συγκεκριμένα όσον αφορά τις προτάσεις της πλειοψηφίας θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής :
Καταρχάς παρακολουθώντας όλα τα τοπικά συμβούλια που είχαν ως θέμα την εισήγηση του τεχνικού προγράμματος, εύκολα προέκυπτε το εξής εύλογο ερωτηματικό; - Ποίο θα ήταν το ύψος του προϋπολογισμού για τα νέα έργα;
Στους Αγίους Θεοδώρους υπήρξε ένας πρώτος σχεδιασμός με συνεχιζόμενα έργα και το χρηματικό υπόλοιπο που οφείλετε, μαζί με μια λίστα αρκετών νέων έργων με ενδεικτικούς πάντα προϋπολογισμούς ο οποίος ανερχόταν στο ύψος του 1.843.000 ευρώ.
Στα Πίσσια υπήρξε εισήγηση για μια πλειάδα έργων αλλά συνεκτιμώντας την οικονομική δυσπραγία το τοπικό συμβούλιο προτίμησε να επικεντρωθεί στα πλέον σοβαρά που τους απασχολούν χωρίς βέβαια καμία οικονομική αποτίμηση.
Για το Λουτράκι και την Περαχώρα τα μέλη του τοπικού συμβουλίου δεν γνώριζαν ποια είναι τα συνεχιζόμενα και ποια τα νέα έργα (αν και πιστεύω ότι τα περισσότερα είναι νέα έργα) χωρίς πάλι καμία ένδειξη προϋπολογισμού και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο για να ενημερωθούν και τα μέλη του συμβουλίου για τα σχετικά έργα.
Στα Ίσθμια και την Κυρά Βρύση προτείνονται 31 έργα ούτε και εδώ αναφέρεται ποια είναι συνεχιζόμενα και ποια νέα έργα και χωρίς καμία ένδειξη προϋπολογισμού.
Εκτίμησε ότι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων ακολούθησαν εντελώς λάθος τακτική σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι αυτό της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος.
Έπρεπε κατά τη γνώμη μου πρώτα να γίνει γνωστό σε όλους και ειδικά στους προέδρους και τα μέλη των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, το ύψος που θα κινηθεί ο προϋπολογισμός και μετά να συγκληθούν τα αρμόδια συμβούλια, για να μπορούν τα όργανα αυτά, που έχουν μεν γνωμοδοτικό χαρακτήρα να οριοθετήσουν ορθά τις άμεσες προτεραιότητες.
Θα ήταν πολύ πιο τίμιο και ειλικρινές απέναντι στους δημότες, το θέμα αυτό να μην τεθεί στη λαϊκή συνέλευση την οποία συγκαλέσατε στους Αγίους Θεοδώρους, αφού γνωρίζατε την οικονομική δυσπραγία.
Όσον αφορά τώρα τις προτάσεις μας, εμείς ως αντιπολίτευση δεν θα μπούμε σε αυτή την διαδικασία πλειοδοσίας έργων για να ακουστεί στην κοινή γνώμη ότι θα προτείνουμε τα πάντα χωρίς όμως στην ουσία κανένα αντίκρισμα.
Προτείναμε ορισμένα πολύ περιορισμένα σε αριθμό περίπου (7) αναγκαία έργα στα τοπικά συμβούλια, έχοντας όμως ελλιπή γνώση των οικονομικών στοιχείων και πάντως με όλη την καλή διάθεση να συνεισφέρουμε θετικά στην κατάρτιση αυτού του προγράμματος.
Έχω στην διάθεση οποίου επιθυμεί τις προτάσεις του συνδυασμού μας για το τεχνικό πρόγραμμα.
Και έρχομαι στο τελικό πρόγραμμα που έχετε φέρει :
Κε πρόεδρε αναλύοντας πολύ προσεκτικά το τεχνικό πρόγραμμα διαπίστωσα τα κατωτέρω:
Για συνεχιζόμενα έργα υπάρχουν σε όλο το Δήμο 12.482.000 ευρώ (παρατήρησε ότι στα συνεχιζόμενα με κωδικό Α6 – έργο αναστήλωσης Άγιου Ανδρέα δεν είναι τόσο μεγάλο το ποσόν που αναφέρεται επειδή υπάρχει μεγάλη έκπτωση από τον εργολάβο περίπου 50 %).
Για νέα έργα υπάρχουν 3.000.000 ευρώ.
Για τον πρώην Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας αντιστοιχούν 1.864.000
Για τον πρώην Δήμο Αγίων Θεοδώρων αντιστοιχούν 1.135.000 ευρώ
Αναλογία 38% για τους Αγίους Θεοδώρους και 62% για το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας.
Πληθυσμιακά αυτά τα ποσοστά θα έπρεπε να ήταν 20% και 80%
Άρα υπάρχει μια πρώτη αστοχία του προγράμματος εις βάρος του πρώην Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας.
Και το λέω αυτό εκτιμώντας ότι στα έργα που προτείνετε στους Αγίους Θεοδώρους λείπει το σημαντικό εκείνο έργο που θα έδινε το κίνητρο να θεωρηθεί ότι αυτή η ισορροπία μπορεί να γείρει υπέρ της μιας ή της άλλης περιοχής.
Γιατί ειλικρινά δεν θα είχα το παραμικρό πρόβλημα να αξιοποιηθούν περισσότερα χρήματα για τους Αγίους Θεοδώρους, αν εντάσσατε στο πρόγραμμα σας σοβαρά έργα υποδομής, όπως αυτό των 500.000 ευρώ περί κατασκευής αποχετευτικών συνδέσεων για την εντός σχεδίου περιοχή , που είχατε προβλέψει και υπεραμυνθεί στο τοπικό συμβούλιο προκειμένου να λειτουργήσει στη πράξη ο βιολογικός καθαρισμός , αντ’ αυτού όμως προτιμήσατε την εύκολη λύση και το 26% από τα χρήματα που προορίζονταν για τη Δημοτική Ενότητα των Αγίων Θεοδώρων να πάει για ασφαλτοστρώσεις δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.
- Για την συντήρηση τελικά του δημοτικού και αγροτικού δικτύου για όλο το Δήμο εκτιμάται το ποσόν του 1.140.000 ευρώ δηλαδή το 38% του συνολικού προϋπολογισμού.
- 120.000 δίνονται για κατασκευή χώρου στάθμευσης στους Αγίους Θεοδώρους ήτοι το 4 % του συνολικού προϋπολογισμού.
Αλήθεια επί τη ευκαιρία για ποιο λόγο να δώσουμε 120.000 ευρώ για διαμόρφωση ενός χώρου περίπου 7000 τμ ο οποίος αν δεν κάνω λάθος δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου και να δαπανήσουμε αυτό το σημαντικό ποσόν. Έχετε το δικαίωμα αυτό ;
Θυμάστε τι είχε ακουσθεί και τι είχε γραφτεί για το έργο Γκιώνη στην Σχολή Μηχανικού για το Ράλι Ακρόπολις που είχε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό για την ασφαλτόστρωση (περίπου 300.000 για 30.000 τμ) σε ξένη ιδιοκτησία.
Εκτιμώ ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε το χώρο πίσω από το νέο δημοτικό των Αγίων Θεοδώρων που είναι περίπου 1500 τμ για χώρο πάρκιν χωρίς να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ.
- Για ηλεκτροφωτισμό–πλατείες – αναπλάσεις δίνεται 355.000 ήτοι το 12% του συνολικού προϋπολογισμού.
- Αν στα ανωτέρω προσθέσεις και 382.000 ήτοι 13% του συνολικού Προϋπολογισμού που αφορούν την αποπεράτωση του νεκροταφείου Λουτρακίου + ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ + αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες + νεκροταφείο Αγίων Θεοδώρων.
Θα έχουμε το εξής εκπληκτικό αποτέλεσμα 67% του συνολικού προϋπολογισμού ήτοι 2.000.000 για όλα τα ανωτέρω έργα.
Αφήνουμε δηλαδή 1.000.000 για όλα τα υπόλοιπα (νέα έργα και νέες μελέτες) σε όλο το νέο Δήμο.
Δηλαδή το 50% του κουτσουρεμένου έστω προϋπολογισμού το δίνετε για κάτι που εμείς τουλάχιστον, αλλά νομίζω και εσείς καταδικάσατε προεκλογικά και έχει να κάνει με ασφαλτοστρώσεις, φωτισμούς, αναπλάσεις και έργα που δυστυχώς καλλιεργούν την πελατειακή σχέση δημοτικής πλειοψηφίας και πολίτη.
Ακολουθείτε δυστυχώς την ίδια ακριβώς πολιτική με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, την οποία ο λαός του Λουτρακίου αποδοκίμασε εμφαντικά στις τελευταίες εκλογές. Φαίνεται πως έχετε αποφασίσει να κινηθείτε στο ίδιο μοτίβο.
Κύριοι για να μην παρεξηγηθώ, δεν διαφωνώ με κανένα από τα ανωτέρω έργα καθόσον όλα βοηθούν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των διαφόρων περιοχών, εκτιμώ όμως ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να υπάρξουν άλλες προτεραιότητες.
Αν εσείς πιστεύετε ότι έχει αναπτυξιακή πορεία το πρόγραμμα σας να το στηρίξετε και να το υπερψηφίσετε αλλά εγώ δεν μπορώ να δεχθώ:
1. Ότι για το σύνολο των μελετών που είναι απολύτως αναγκαίες για την μετέπειτα υλοποίηση των έργων θα δαπανήσετε μόνο το ποσόν των 343.000 ήτοι μόνο το 11% του συν. Προϋπολογισμού και από αυτά τα 255.000 ευρώ στους Αγίους Θεοδώρους (δηλαδή για όλο τον πρώην Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας θα δαπανήσετε μόνο 88.000 ευρώ για μελέτες).
2. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο υπόλοιπο τμήμα του περιφερειακού δρόμου το όποίο σας πρότεινα, στο τοπικό συμβούλιο ότι είναι ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης μας και θα λύσει οριστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο του Λουτρακίου. Αλήθεια μου κάνει εντύπωση ότι από όλα τα έργα που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση στα τοπικά συμβούλια δεν εντάχθηκε κανένα έργο στο τελικό πρόγραμμα.
3. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για πάρκιν στο Λουτράκι, φαίνεται ότι και αυτό το πρόβλημα εξαφανίσθηκε από το Λουτράκι ως δια μαγείας.
4. Δεν υπάρχει το έργο της επαρχιακής οδού Περαχώρας – Λίμνης Βουλιαγμένης, ένα σημαντικό έργο που θα αναδείκνυε όχι μόνο την Λίμνη Βουλιαγμένης αλλά και τον Αρχαιολογικό χώρο του ΗΡΑΙΟΝ (εκτός αν το κατασκευάσετε με το ποσόν των 1000 ευρώ που βάλατε).
Επεσήμανα δε στην δημοτική πλειοψηφία, να μελετήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα προσεκτικά γιατί πιθανόν να χαθούν τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την ισχύ της περιβαλλοντικής μελέτης και πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή.
5. Στους Αγίους Θεοδώρους, το σημαντικότερο έργο που προτείνατε στο τοπικό συμβούλιο και αφορούσε την κατασκευή αποχετευτικών συνδέσεων για να μπορέσει να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός, έμεινε εντελώς απέξω ενώ διατυμπανίζατε ότι είναι το πλέον σημαντικό.
6. Στους Αγίους Θεοδώρους δεν υπάρχει καμία αναφορά για κατασκευή σχολείου ,ενώ γνωρίζετε ότι το πρόβλημα για την κατασκευή σχολικής στέγης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
7. Δεν υπάρχει το παραμικρό για τον τουρισμό έστω ένα περίπτερο στον Ισθμό για ενημέρωση των επισκεπτών.

Καταλήγοντας δηλώνουμε ότι :

Η πρόταση μας είναι: θετική στο να συνεχιστούν όλα τα έργα που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη και αρνητική για το τμήμα που αφορά τα νέα έργα (θετική μόνο για τις νέες μελέτες), αφού μπορεί να υπάρχει οικονομική δυσπραγία γεγονός, το οποίο το γνωρίζουμε όλοι, όμως αυτό το τεχνικό πρόγραμμα δεν δίνει την ελπίδα εξόδου από την κρίση, διαιωνίζει μια κατάσταση που ακολουθείται εδώ και δυο δεκαετίες στο δήμο μας και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: